Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kisvakond

HÁZAT ÉPÍT A VAKOND

 

-- Akármennyire sajnálom is ezt a kedves házikómat, itt az ideje, hogy másikat építsek magamnak. Akárhogy is nézem kicsi, nagyon kicsi. Meg az az igazság, hogy már düledezőben is van. -- ingatta szomorkásan a fejét a vakond, ahogy nézegette, mustrálgatta otthonát.

-- Ha jönne egy vendégem, be sem tudnám vezetni a szobába anélkül, hogy ne bukdácsolna át egy-két omladédscn0387b.jpgkon.

S valóban, öreg, elhasznált volt már a vakond háza. Még a szüleitől örökölte, azért is szánja el magát ilyen nehezen, hogy kiköltözzön innen. Pedig már attól is tartania kell, hogy egy napon a fejére dől az egész.

-- Nem halogatom tovább -- határozta el magát erősen a vakond --, holnap reggel szétnézek a közeli kertekben új házhely után.

Reggel azután el is indult. Túrta maga előtt a földet.

-- Itt -- állt meg -- felnézek a föld tetejére. -- azzal kidugta fejét a földből.

Körüljáratta tekintetét, ingatta a fejét. Nem nagyon tetszett neki a környék.

-- Sok itt a fű. -- jegyezte meg. -- Kemény a föld. Tovább megyek.

Visszamászott az üregbe és tovább ásott maga előtt, míg el nem fáradt. Újból a felszínre fúrta magát. Kíváncsian szemlélte a kert rendezett ágyásait.

-- Tetszik, ez már tetszik. Itt fogok építkezni. -- mondta megnyugodva, hogy megtalálta a házhelynek valót.

Rövid pihenés után neki is látott a munkának. Kimérte a ház alapját, fogta az ásóját, lapátját és dolgozott szorgalmasan estig. Akkor hazament, megvacsorázott és aludni tért, hogy reggelig kipihenje magát, mert mi tagadás, nem könnyű munka a házépítés.

Másnap, ahogy felébredt, ment folytatni megkezdett munkáját.

-- Ha jól dolgozom és minden rendben megy, estére talán két szobával készen is leszek.

Sajnos nem így történt. A ház oldala beomlott. Türelmesen újra rakta, tapasztotta, de a fal megint csak leomlott. Elkeseredett a vakond. Leült, fejét két kezébe fogta.

-- Ejnye, ejnye, erre nem számítottam. Nagyon laza itt a föld. Segítséget kell hívnom, egyedül nem boldogulok. -- mondta és törni kezdte a fejét, kit is hívhatna a barátai közül, aki szívesen eljönne hozzá dolgozni.

-- Szóljak a pocoknak? -- kérdezte magától, de rögtön el is vetette ezt a gondolatot. -- A pocok nem elég erős. Ide meg erő kell.

Tovább gondolkozott. Számbavetette barátait.

-- A hörcsög is szívesen segítene biztos, de az most nagy munkában van maga is. Takarítja, szellőzteti a kamráját, hogy mire elérkezik a gabona begyűjtésének ideje, tiszta legyen. Hiába, gondoskodni kell a téli élelemről.

-- Nem marad más, mint ürge barátom. -- vidult fel a vakond arca. -- Megkérdezem Fürge Ürgét, ráér-e és segítene-e nekem a házépítésben?

Fel is kerekedett azonnal. Kifutott a mezőre, hogy megkeresse ürge komát. Felfedezte barátját már messziről. A háza kapujában állt, s aggodalmasan fürkészte az égen tornyosuló felhőket.

-- Vajon lessz-e eső? -- kérdezte az arra szálló fecskéktől.

-- Nem kell félned, nem lessz eső. -- csicseregték válaszul a fecskék. -- Ebben a felhőben nem láttunk vizet.

-- Akkor jó. -- nyugodott meg az ürge. -- Ugyanis eltört az esernyőm és a mester csak pár nap mulva tudja megjavítani.

Észrevette a feléje tartó vakondot, megörült neki.

-- Régen láttalak, mi járatban vagy? -- kérdezte tőle köszönés után.

A vakond elmondta miért jött. -- Kérlek segíts nekem az építkezésnél. Közös erővel talán sikerül a falakat megerősíteni. -- kérte.

-- Szívesen segítek, nincs semmi dolgom. -- válaszolta Fürge Ürge, s már hozta is a szerszámait. Vállára vette ásóját, lapátját és elindult barátja után. A helyszínre érve gondosan felmérte a teendőket.

-- Nem lesz könnyű dolgunk -- dünnyögte --, de megoldjuk. Meg kell dícsérjelek, szép helyet választottál. Szép itt a környék, nyugodt, barátságos.dscn0388b.jpg

Nekiláttak a munkának. Felrakták a leomlott falat. Fürge Ürge szétvetett lábakkal, a hátával támasztotta addig, míg a vakond jó erős habarccsal be nem tapasztotta.

Így, mire leszállt a nap, nem csak a két szobával végeztek, hanem elkészült a konyha és a fürdőszoba is.

-- Holnap is eljövök -- törölgette meg keze fejével izzadt homlokát az ürge --, és befejezzük a házépítést. -- azzal elköszönt és hazaballagott.

Másnap, még mielőtt a delet harangozták volna, az utolsó simításokkal is elkészültek. Szemügyre vették a házat. Körbejárták, gyönyörködtek benne.

-- Szép, nagyon szép lett. Jó munkát végeztünk. -- dícsérték magukat.

Finom vacsorával hálálta meg a vakond, barátja segítségét, amit az újonnan épített konyhában készített. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.