Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A  TÉLAPÓK  KÖZÖTT

 

     --Hű, de szomorú idő! -- sóhajt Anita, ahogy kinéz az ablakon. -- Szürke köd és hideg szél. Úgy szeretnék már kiruccanni valamerre, de anya egész nap ki sem mozdul, csak köt és köt. -- gondolja bánatosan.

De ekkor megszólal anya, letéve kezéből a kötőtűket:Kép

-- Elmegyek bevásárolni. Nemsokára jön a télapó, fel kell készülni a fogadására. -- s anya elindult a boltba.

-- Fiúk! Van egy szabad délelőttünk! -- rontott be Anita testvérei szobájába. -- Anyu csak órák múlva jön haza. Repüljünk el gyorsan valahová!

A fiuknak nem kellett kétszer mondani. Beugráltak a lakókocsiba és perceken belül indulásra készen álltak a hajtóművek.

-- Az este a télapók bolygójáról olvastam -- mondta Robika. -- Oda irányítsuk a lakókocsit.

-- Nagyszerű! -- kiáltott fel Rudika. -- Fénysebességgel száguldva egy óra alatt oda is érünk.

S valóban, mire eltelt az egy óra, meg is érkeztek a télapók bolygójának légkörébe. Egy félreeső helyre irányította Rudika a lakókocsit.

-- Öltözzünk fel télapó álruhába. -- indítványozta a fiú. -- Így elvegyülünk az igazi télapók között, s megtudhatjuk, kihez mennek és milyen ajándékot visznek.

A gyerekek így is tettek. Nagyon érdekes volt a télapók bolygója. Hatalmas raktár épületek álltak egymás mellett. A raktárak tömve voltak szemet kápráztató játékokkal, babákkal, legókkal, színes könyvekkel és rengeteg csokival, cukorkával.

-- Ti is látjátok amit én látok? -- kiáltott fel elragadtatva Anita. -- Ennyi minden! Oh, ha válogathatnék magamnak ezek közül a kincsek közül!

-- Ebből is szeretnél választani? -- mutatott Robika egy emelet nagyságú virgács halomra.

-- Ez igen!  -- ámuldoztak a gyerekek.

-- Furcsának találom, hogy sehol nem látok télapót. -- hívta fel a testvérei figyelmét Rudika. -- Hol lehetnek vajon?

A nagy hóban lassan topogtak tovább. Friss széna illatát vitte feléjük a szél. Egy hatalmas karámban sok-sok rénszarvast pillantottak meg. Jó ízűen falatoztak.

-- Egyetek sokat. -- biztatta társait egy öreg nagy agancsú szarvas.

-- Nemsokára indulunk a nehéz, megrakott szánkókkal a Földre. Már nagyon várják a gyerekek az ajándékot vivő télapót.

-- Én nem tudok menni. -- sírt szívszaggatóan az egyik fiatal rénszarvas. -- Kép Megcsúsztam a jeges úton és kibicsaklott a lábam. Ki viszi az én télapómat és az ajándékokat a gyerekeknek? -- sóhajtotta keservesen.

-- Hallottátok? -- kérdezte Anita a fiúktól. -- Segíteni kell a sérült állaton. -- Azzal odalépett a rénszarvas elé és így szólt hozzá:

-- Mutasd, melyik lábad fáj, meggyógyítom. -- s a kislány ügyesen tette helyére a kibicsaklott lábat. -- Most pedig borogatást teszek rá és hamarosan rendbe jön a lábad és megszűnik a fájdalmad.

-- Nagyon köszönöm a jóságos segítségedet. -- köszönte meg a rénszarvas, s hálásan végignyalta Anita kezét, akinek munka közben leesett a sapkája és a szarvasok meglátták szőke hajfürtjeit.

-- Hiszen te nem télapó vagy, hanem egy gyermek a Földről! De hogy kerültetek ide? Mert mint látom, mind a hárman gyerekek vagytok.

-- Lakókocsival repültünk erre a bolygóra, mert kíváncsiak voltunk, hogy kerülnek a télapók az ünnepségre. -- válaszolta a kislány. -- de sehol nem látjuk őket.

-- Oh, ők lázasan dolgoznak ott az irodában. -- mutatott a rénszarvas egy magas épület felé.

A három gyerek kíváncsian kukucskált be az ablakon. Szemük, szájuk tátva maradt a csodálkozástól. Sok piros köpenyes télapó ült egy-egy számítógép előtt és sebesen ütögették a billentyűket.

... Takács Sándor, rendkívül szorgalmas, rendes fiú, sok ajándék jár neki.

... Kiss Marika egy pici faluba lakik, szót fogadó kislány, őneki is sok játékot és édességet kell vinni.

... Kovács Róbert hanyag, lusta fiú, az ajándék mellé virgácsot is kap ...Kép

Így sorolták fel hosszú-hosszú listára az összes, Földön élő gyerek nevét, mindegyik mellé megjegyezve a jó és rossz tulajdonságát. Az ajándékot ahhoz mérve kapják, kinek milyen és mennyi a jó vagy rossz tulajdonsága.

-- Azt hiszem készen vagyunk. -- kapcsolták ki a számítógépeket. -- Mehetünk csomagolni az összeállított listák alapján.

A télapók a három kis álruhás gyereket is magukkal sodorták a raktárakba. Mit tehettek? Segítettek ők is a csomagolásban.

-- Nagyon megkívántam a csokit. -- mondta Rudika munka közben. -- Valósággal csurog érte a nyálam.

-- Ne is mond! Alig tudom megállni, hogy ne kapjak be egyet. -- súgta testvérének Robika.

Meghallotta beszélgetésüket a közelben szorgoskodó télapó.

-- Vegyétek csak le a fejetekről a sapkát! Úgy ni. Gondolta, hogy ti nem vagytok közülünk valók, hogy gyerekek lehettek. Hogy kerültetek ide?   

Megijedt a három gyerek. Azt hitték, megbüntetik őket a csalás miatt. Reszkető hangon mondták el, hogyan jöttek erre a bolygóra.

-- No, ha már itt vagytok, segítsetek nekünk még egy kicsit. De ha mennetek kell haza, bátran szóljatok. -- mondták barátságosan az ősz szakállú télapók. -- S annyi csokit, meg szaloncukrot ehettek, amennyit akartok, csak a gyomorrontástól óvakodjatok. -- mosolyogtak a gyerekekre, akik bátorságra kapva tömték a finom édességet.

Amikor készen voltak a csomagolással, felpakolták az ajándékokat a szánkókra. A télapók befogták a szánkók elé a rénszarvasokat.

-- Hej, ha! Ilyen szépen meggyógyult a lábad? -- szólt csodálkozva a sérült lábú rénszarvashoz gazdája.

-- Egy ici-picit még fáj. -- mondta a szarvas. -- Ez a kislány gyógyította meg. -- mutatott Anitára.

-- Úgy látom, ennek a három kis vendégünknek dupla ajándékot kell tennem a csizmájukba. Megérdemlik. -- jelentette ki a télapó.

És úgy is lett. Mikor haza értek a Földre a kis utasok, kipucolták a csizmájukat, csak úgy ragyogott. Meg is botlott benne a kerek hold sugara. Kitették az ablakba a csizmákat. A függöny mögül lesték, amint megérkezett a szánkó a házuk elé.Kép

Látták, hogy a télapó elővette piros köpenye alól a bolygón készített listát. Beleolvasott, mosolyra húzta a száját a bajusza alatt és a három kis csizmába dupla csomagot rakott.

A gyerekek szülei nem tudták elképzelni, miért ragyog úgy gyermekeik szeme és miért kaptak két-két csomagot. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.