Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mosógép javítás

 

MOSÓGÉP  JAVÍTÁS

 

Egy szép nap hajnalán a kisvakond sírásra, nyöszörgésre ébredt.

-- Te sírsz kedvesem? -- hajolt át a másik ágyhoz a párja fölé.

-- Nem én sírok -- mosolygott az asszonyka boldogan --, nem én sírok, hanem a gyerekeink. -- s felemelte a takarót, hogy a kisvakond láthassa az újszülötteket.

images.jpegHárom ici-pici testecske nyöszörgött, sirdogált felesége mellett, keresték az élelmet nyújtó, puha mellbimbókat, s amikor megtalálták, szívták, szívták a finom tejecskét és már nem sirdogált egyik sem.

-- Nicsak, nicsak! -- kiáltott fel örömteli hangon a kisvakond. -- benépesült a ház!

A kicsi vakond csemeték gyorsan nőttek. A vakond szülőknek volt gondjuk velük elég. Állandóan a sarkukban kellett lenniük, hol az egyikőjüknek, hol a másikójuknak. Izgő-mozgó, eleven vakondocskák voltak.

-- Nem győzől le a földtúrásban! -- mondta az egyik vakond fiúcska hugának. -- gyorsabban túrom a földet, mint te! -- s tényleg, hipp-hopp már ki is dugta a fejecskéjét a hosszú alagútból a föld tetejére.

-- Ejnye, ejnye -- bosszankodott a kert gazdája --, már megint kidöntöttek ezek a vakondok három szép paradicsom palántámat.

A kisvakondok mit sem törődtek az emberek bosszankodásán, versenyt túrták a földet, s egy-kettőre a szép ágyások közepében földkupacok emelkedtek. Vakond mama reggeltől estig mosott s kis nebulókra. Szegény mosógép nem győzte a rengeteg ruhát forgatni. Recsegni, ropogni kezdett és utána egyszer csak ... csend, megállt a motorja.

-- Jaj, csak ezt ne! -- jajdult fel ijedten vakond mama. -- Kézzel soha nem érek a mosás végére! Papa, gyere nézd meg, mi történt ezzel a géppel!

Vakond papa, aki épp lánykáját tanította az alagút ásására, meghallotta felesége kétségbeesett hívó szavát.

-- Gyakorold egyedül az ásást, hív a mama. -- mondta a kicsi vakond lánynak, azzal ment a fürdőszobába, ahol szegény mama tipegett-topogott türelmetlenségében a mosógép körül.

-- Mi történt? -- kérdezte a vakond sápítózó párjától.

-- Elromlott a mosógépem és van ez a halom piszkos ruha a gyerekeknek. Nézd meg kérlek, hogy meg tudod-e javítani.

A kisvakond gyengéden félretolta a topogó asszonyt a gép mellől, feltűrte az inge ujját.

-- No lássuk csak, hol a hiba?images.jpeg

Kikapcsolta, bekapcsolta a mosógépet újra és újra, de semmi hang, a gép motorja meg sem mozdult.

-- Hozom a szerszámokat. -- mondta a kisvakond. Mire visszaért a szerszámos ládikóval, a három vaknd gyerek már ott tolongott egymást lökdösve a mosógép körül.

-- Elromlott a mosógép papa? -- kérdezték kíváncsian. -- Meg tudod javítani?

-- Menjetek egy kicsit arrább! -- tolta félre az ott sündörgő gyermekeit papa. -- Hagy férjek a géphez. Igen, elromlott ez a fránya mosógép. Még nem tudom, hogy meg lehet-e javítani, de minden esetre megpróbálom. Ha nem koszolnátok be ennyi ruhát, ha egy kicsit vigyáznátok a nadrágotokra, talán nem romlott volna el. -- morgolódott a bajusza alatt, miközben a csavarhúzóval kiszedte a gép csavarjait.

A három kíváncsi csemete nem tágított az apjuk mellől. Hol a csavarhúzót, hol a villáskulcsot, hol a gép szétszerelt alkatrészét vették el. Forgatták, nézegették a furcsa szerszámokat.

-- El ne vigyétek a szerszámaimat! -- mondta vakond papa, akinek már az orra hegye is olajos lett a nagy szerelésben. -- Azt hiszem megtaláltam a hibát. -- tolta a feje búbjára a sapkáját olajos kezével. -- Meglazult az egyik csavar és elszakadt két drót is.

Meghúzta a csavart, összekötötte a drótok végeit.

-- Most vigyázzatok, álljatok félre, bekapcsolom a mosógépet. -- s már kattant is a kapcsoló.

Abban a pillanatban fülsiketítő hang tört fel a gépből és ugrálni kezdett jobbra-balra, ide-oda a fürdőszoba egyik sarkából a másikba. A kicsi vakondok sikongva menekültek az ajtó felé ijedtükben. vakond mama meg az udvarból futott be.

-- Mi a csudát műveltél papa ezzel a mosógéppel, hogy táncot jár és úgy dübörög, mint egy gőzmozdony?

A kisvakond nem tudott megszólalni. Egész testét rázta a gép, ahogy megpróbálta lefogni, hogy hagyja abba a táncát, de nem sikerült neki. A kapcsolót sem sikerült elérnie, hogy kikapcsolja ezt a dübörgő masinát.

-- Húzd ki mama a konnektorból a dugóját! -- kiáltott a párjának.

Vakond mama azon nyomban ki is rántotta a csatlakozót a konnektórból. Rögtön csend lett, de a kicsiny vakondok nem merészkedteimages.jpegk vissza. Vakond papa újra kezdte a szerelést.

-- Valamit elrontottam. -- dörmögte, miközben szétszerelte a mosógépet. -- Ahá, innen hiányzik egy csavar, elfelejtettem visszatenni. -- állapította meg és keresni kezdte a földön a csavart, de sehol nem találta. -- Hová tehettem? -- kérdezte magától, de akkor eszébe jutottak a fiai és elmosolyodott. -- Biztos, hogy valamelyik a zsebébe süllyesztette. Gyertek csak ide! -- szólt ki a játszó kicsiknek. -- Melyikőtök vitte el a mosógép csavarját?

Az egyik kisvakond egyből a zsebéhez kapott.

-- Ezt keresed papa? -- tette le a földre a fényes csavart. -- Ez hiányzik a gépből, ezért zörgött és ugrált annyira?

-- Ezért hát te rosszaság. -- mondta vakond papa és egy barackot nyomott fia feje búbjára. -- Persze, hogy ez hiányzott neki.

Összerakta a kisvakond a mosógépet, bekapcsolta és szép csendesen, épp úgy mint régen, működni kezdett, forgatta a vizet és vele együtt a ruhákat.

-- Ügyes vagy papa! -- dicsérte meg férjét vakond mama.

-- Ügyes vagy papa! -- dicsérték meg a kicsi vakondok is apjukat.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.